Ik danste al van toen ik kind was; ik herinner me nog heel goed dat ik altijd trachtte te vliegen en te zweven tussen de tafel en de kast in onze woonkamer. Vliegen en fladderen en huppelen en dansen, hinkelen ook, er was voor mij niet veel onderscheid. Ik vond ook dat alles danste, samen met mij; zelfs mijn hond Blacky en mijn kip Rosa. Als ik 'danste''voelde ik me vrij, gewichtloos bijna en heel gelukzalig.
Toen ik groter werd kwam turnen wat meer op de voorgrond, het was ook leuk maar het voelde strenger, niet zo vrij, meer gebonden en het kwam meer van buitenaf.
Dansen kwam veel later terug in mijn leven tijdens een workshop over water. Ik herinner me nog heel levendig 'De Zonnedans' en de klik die ik vanbinnen maakte; het gaf een gevoel van 'thuis komen, 'opnieuw contact maken met de bron, mijn wezen'. Vanaf dit ogenblik was ik terug vertrokken, ik kon terug vliegen en zweven; weliswaar met gewrichten die me herinnerden aan de jaartjes die erbij waren gekomen en die me af en toe nogal bruusk tot 'stilstand' dwongen.
Ik ging op ontdekkingstocht........ en vond!!
Ben je benieuwd naar mijn weg als danser? Neem gerust een kijkje in mijn volledig dansverhaal
Dank zij en samen met hen en zoveel andere dansers kon ik een weg gaan met tal van dansvormen en met Meditation des Tanzes-Sacred Dance .
Een weg naar dat wat ons overstijgt, naar daar waar onderscheid van ondergeschikt belang wordt en waar samenhorigheid en verbinding een andere en meer diepgaande betekenis krijgen.
Ieder apart inspireerden zij mij tijdens mijn opleidingen en workshops bij hen en maakten ze me tot de danser die ik vandaag mag zijn.
Met ontroering, vreugde en een heel warm gevoel kijk ik terug naar mijn eerste cirkeldanspasjes.... in België met Stefan en Bethan Freedman en nadien tijdens een dansvakantie in Paros... heerlijk was het!!
Beiden verstaan de kunst om vrede, harmonie en verbondenheid te brengen. De gezellige sfeer met muziek van over heel de wereld maken van de cirkeldans een warm en veilig gebeuren, waar iedereen ongeacht zijn/haar etnische achtergrond, religie of aard zich helemaal thuis kan voelen.
Bethan en Stefan speelden een sleutelrol in het bevorderen van de Vrede in het Midden Oosten. DANCING THROUGH WALLS is een initiatief om diepgaand te onderzoeken hoe kringdansen kunnen bijdragen aan vredes- en verzoeningsprocessen en om nieuwe methoden te ontwikkelen waarbij cirkeldansen kunnen bijdragen aan trauma verwerking en conflicthantering.
Bij Laura Shannon leerde ik de rituele vrouwendansen kennen, een ware ontdekking en ervaring van wat verbondenheid en samenhorigheid kan betekenen en teweeg brengen.
Laura neemt je mee in hun krachtige energie en vertelt verhalen tijdens het dansen, wat de ervaring nog veel rijker en dieper maakt.
Laura danst verfijnd en subtiel; door dansen te herhalen nodigt ze je uit om dieper in de dans te gaan waardoor je steeds verfijnder kan ervaren wat de dans voor je betekent en wat hij met je doet.
Laura verstaat de kunst om groep te vormen in respect voor ieders eigenheid en draagt een warme zorg naar de groep-in-verbinding.
Dank zij Mariëlle van Beek - de Vos kan ik, samen met de andere dansers, een weg afleggen die me zoveel diepgang en verrijking brengt.
Steeds weer opnieuw ervaar ik grote verwondering en bewondering en krijg ik zoveel zomaar aangereikt.
Het samenspel van ritme, danspassen en bewegingen, de muziek die me zomaar tegemoet komt, de diepgang door oefening en herhaling en de zinvolle teksten maken het voor mij steeds weer opnieuw een "totaal" beleving.
Mariëlle kan je in en door de dans ontroeren, raken, begeesteren en bezielen.
Ze danst op een zachte, verbindende manier en maakt de dans begrijpelijk voor iedereen, zowel qua structuur als qua inhoud. Terwijl ze dat doet legt ze contact met de eigenheid van iedere danser. Geregeld weerspiegelt ze dat ook, waardoor de danser makkelijk contact kan maken met die plek in zichzelf.
Ze neemt je mee op weg om helemaal in de dans te duiken, in al zijn facetten, zodat je de dans helemaal kan doorvoelen en beleven.
Haar diepgang en haar schroom nodigen uit om, ieder op zijn eigen manier, contact te maken met dat wat meer is dan onszelf.
Dansen wordt op die manier een verbinding van hart tot hart.
Je wordt opgeroepen om vanuit je authenticiteit contact te maken met de andere dansers en vanuit die verbinding te dansen.
Ook Friedel Kloke - Eibl maakte me deelgenoot van een wereld waaraan ik zoveel deugd beleef.
Terwijl de bewegingen van Friedel verfijnd, kunstig en gracieus zijn, neemt ze heel de omgeving mee in de stroom van haar dans en het leven.
Haar dans vertelt een verhaal, krachtig, duidelijk en tegelijkertijd zacht en vervuld van schoonheid en diepe symboliek.
Daardoor inspireert ze andere dansers, ze nodigt ze uit om mee te gaan in haar verhaal, om die dans op die manier samen te beleven.
Ze verstaat de kunst om diepgang geboren te laten worden door beweging en gebaar.
Dansen wordt een wonder, genade, een geschenk.
Haar sierlijkheid en kracht fascineren en haar vertelkunst en fijne humor kunnen aangenaam verrassen.
Ook Nanni Kloke heeft me een hele wereld geschonken. Zij danst met heel haar ziel.
Wanneer ze in een dans stapt, doet ze dat met heel haar lichaam en heel haar hart.
Ze beweegt, ze beleeft.
Haar dansen zijn een hommage aan het leven zelf en worden echte kunstwerkjes.
Ze maakt van haar dansen een vurig, enthousiast en open gebeuren, zodat iedereen erdoor aangestoken wordt.
Op die manier is ze heel begeesterend en bezorgt ze de danser makkelijk een blij gevoel.
Nanni danst aanstekelijk en tegelijk ook heel ontroerend en ingetogen.
Ze kan me het gevoel geven dat alle cellen in mijn lichaam dansen, zonder uitzondering.
Saskia Kloke heeft me ook diep kunnen ontroeren, ze is een ingetogen danseres.
Haar sierlijke en verfijnde bewegingen veruiterlijken niet zomaar haar innerlijke zijn. Je moet er naar op zoek gaan.
Saskia kent de kunst om het diepste van zichzelf in de dans te beleven.
Dans wordt op die manier een gezamenlijke zoektocht naar de eigenheid van zichzelf.
De verbinding die hier gelegd wordt is er geen van uitbundigheid en vurigheid, maar van stille aanwezigheid in puurheid.
Ze nodigt uit om te dansen vanuit de diepste kern van jezelf, die langs de persoonlijkheid leidt naar dat punt waar ieder éé is.
Saskia nodigt me uit om nog minder en minder in mijn hoofd te zitten en me meer en meer over te geven aan de bewegingen, de gebaren en de danspassen.
Mijn "brein" logica wordt hierdoor helemaal uitgeschakeld, waarbij ik ontdek dat ik me ten volle kan overgeven aan de dans.
Shakeh Major Tchilingirian is een zachte persoonlijkheid.
Niet alleen haar gezicht maar ook haar bewegingen stralen vrolijkheid, warmte en speelsheid uit.
Ze beweegt heel naturel en wanneer één lichaamsdeel in beweging wordt gezet, volgt de rest vanzelf.
Als ze danst, danst alles in haar.
Shakeh heeft een zeer krachtige uitstraling, heel sierlijk en elegant.
Haar bewegingen blijven subtiel en verfijnd maar drukken veel uit.
Dankbaarheid, eerbied, sierlijkheid,... het zijn allemaal woorden die bij haar passen.
Stilaan groeide dan het gevoel dat ik niet anders kon dan mijn vreugde, mijn liefde, delen met anderen.
We gingen van start tijdens de grote vakantie in 2006 in het Asielcentrum van Kapellen.
Toen de "kapel" in februari 2007 in gebruik genomen werd voor de jongeren- en jeugdwerking, zijn we even verhuisd naar de Zusters Clarissen te Stabroek in het "Monasterium De Croone" en nadien naar "Casa Mariposa" te Kapellen en in het PRH-centrum te Antwerpen.
Momenteel dansen we in de Gezondheidspraktijk Anders Denken te Ekeren , in de Wilde Wingerd te Antwerpen en in de Oude Abij te Kortenberg.
We nodigen iedereen uit, zowel mannen als vrouwen en je kan op elk moment mee instappen. Als je graag komt meedansen is een seintje vooraf best wel prettig.
We dansen op danspantoffels, sokken of blote voeten.
En bovenal: vier maal per jaar vieren we feest, ter gelegenheid van de equinoxen en de zonnewendes!
Bij goed weer en tijdens de vakantieperiode gaan we "Zomerdansen" buiten, heerlijk en best gezellig, die onverwachte dansmomenten en zijn er steeds ook een aantal gratis proeflessen.
Op aanvraag geven we graag een gratis proefles aan een groep van minimum zes deelnemers.